728x90 AdSpace

Latest News

lampagiul

Test Footer 2

Sports

Un produs Blogger.

News

luni, 22 septembrie 2014

Patriarhul Daniel: Trufia afaceristului Preafericit (I)

Există o vorbă din bătrâni care spune să nu faci cum face popa, ci să faci cum spune popa. O vorbă care se aplică foarte bine, din unghiul ortodoxiei, şi în cazul Patriarhului Daniel Ciubotea, care încă din perioada în care era mitropolit a dezvoltat o pasiune pentru afaceri şi colecţionarea a cât mai multor titluri onorifice. Ceea ce, dacă e să o luăm creştineşte, ne arată un om care are păcate capitale şi nedemne pentru un preot. Trufia şi, se ştie, banul este ochiul dracului. La care mai putem adăuga şi implicarea sa în politica dâmboviţeană.

Începutul
Încă de când a devenit Mitropolitul Moldovei, funcţie pe care a ocupat-o vreme de 17 ani, Daniel Ciubotea a arătat o pricepere în ale afacerii şi înavuţirii, instituţia pe care o conducea devenind în scurt timp principalul furnizor al Patriarhiei Române. Acest lucru a fost, probabil, cel mai important aspect în alegerea sa ca patriarh. Şi ca să înţelegeţi de ce spun că e un bun speculant, să trecem în revistă câteva motive.
În anul 2007, Mitropolia Moldovei scotea la vânzare 12 hectare de teren, majoritatea hectarelor fiind câştigate în urma unor procese de retrocedare. Cât credeţi că a fost preţul de pornire în licitaţia pentru vânzarea terenului aflat în zona Iaşiului?! 2,6 milioane de euro.

Valoarea lanturilor de la gat: peste 14.000 de lei
Cu excavatorul în perimetrul protejat
În urmă cu ceva timp, afaceristul numărul 1 al BOR a decis să amplaseze un releu al staţiei radio-tv Trinitas în apropriere de Durău, judeţul Neamţ, tocmai în inima parcului Naţional Ceahlăul. Care parc e unul protejat de lege. Dar asta nu a contat pentru Ciubotea, la fel cum nu a contat nici faptul că în zonă creşteau specii de plante şi nevertebrate unice. Care creşteau atunci, azi vorbim la domeniul trecut. Despăgubirile nu au fost şi nici nu vor fi plătite. Doar vorbim de ceva sacru.
Şi că tot vorbim de Durău, trebuie spus că Mitropolia face şi turism sacru în zonă, unde deţine 6 vile şi hotelul Pelerinul.
Terra Crucis, Sfânta Troiţă şi Diaconia
Pentru că în mediul de afaceri e normal ca atunci când ai, să şi investeşti pentru o maximizare ulterioară a profitului, Ciubotea prin conducerea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a gândit întocmai ca un afacerist de succes, ci nu ca un slujitor al Domnului. Astfel Mitropolia Moldovei deţine un lanţ de societăţi, toate pe profit (!!!), asemenea unui trust gigantic.
Terra Crucis este o firmă care administrează miile de hectare de teren ale Mitropoliei. Pentru că, da, are aşa ceva. În judeţul Neamţ are deja 11.000 de hectare de padure, plus alte câteva sute în zona localităţilor ieşene Vânători şi Ciurea. În plus, fondul forestier poate să se mărească (un lucru mai mult ca sigur, de astfel), pentru că la finele anului trecut Mitropolia revendica 40 de hectare de pădure, aflate în posesia unor ţărani din Dobrovăţ.
Dacă vă întrebaţi de ce se insistă atât de mult pentru acele terenuri, răspunsul e simplu. Bani, foarte mulţi bani valorificaţi din afacerile cu lemn prelucrat. De care se ocupă două societăţi înfiinţate de cel care pe atunci era Mitropolitul Daniel. Sfânta Troiţă are ca obiect de activitate cheresteaua, în timp ce Diaconia produce prefabricate din lemn.
Ce afaceri a mai deschis Daniel Ciubotea când era mitropolit
Şi dacă credeaţi că asta e tot, atunci mai aflaţi că Mitropolitul Daniel a mai deschis, în numele Bisericii, un magazin on-line, editura trinitas, tipografia Golia, un centru de conferinţe care a costat 75 de mld. de lei vechi, a revendicat cazonoul din Vatra Dornei, a câştigat în instanţă sediul TVR din Iaşi. Şi, să nu uit, “a ridicat” Trustul de presă Trinitas care conţine un post de radio, un post TV, ziarul Lumina şi alte publicaţii cu apariţii sezoniere.
Şi ca să vă faceţi şi o idee, trebuie să vă spun că, în perioada 2004-2010, peste 130 de milioane de euro au plecat de la bugetul de stat către BOR.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Item Reviewed: Patriarhul Daniel: Trufia afaceristului Preafericit (I) Description: Rating: 5 Reviewed By: Amourdejour
Scroll to Top