728x90 AdSpace

Latest News

lampagiul

Test Footer 2

Sports

Un produs Blogger.

News

luni, 22 septembrie 2014

Top 10 cele mai frumoase poveşti de Craciun şi cu Moş Crăciun

In speranţa, că poate una dintre cărţile de mai jos se va găsit sub brad, publicam azi un top zece al celor mai frumoase poveşti de Crăciun şi cu Moş Crăciun. Topul este subiectiv, fiind normal ca în el să nu fie incluse alte poveşti nemuritoarea.
 
10. Viaţa şi aventurile lui Moş Crăciun, de L. Frank Baum
O poveste scrisă de către autorul romanului Vrăjitorul din Oz. Baum îl întruchipează pe Moş Crăciun ca pe un copil rătăcit în pădure care este adoptat de către zânele pădurii. Copilăria şi-o petrece într-o lume magică din care fac parte zâne, elfi, hobbiţi şi alte fiinţe supranaturale. Ajuns la vârsta maturităţii, Moş Crăciun decide că misiunea sa este să facă fericiţi toţi copiii, indiferent de starea socială, creând şi dăruind jucării. Cum munca sa se răspândeşte pe tot globul, acesta îşi câştigă nemurirea da nu înainte de a lupta împotriva demonicului Awgwas.

9. Crăciunul în marea pădure, de Laura Ingalls Wilder
Este o poveste care a fermecat zeci de generaţii şi foarte cunoscută în SUA şi Canada, mai puţin în România. Autoarea îşi scrie povestea sa de Crăciun: “Acum mult timp, în Marea Pădure a Wisconsinului, exista o căsuţă. Aici a o fetiţă pe nume Laura Ingalls trăia alături de părinţii ei, de surorile Mary şi Carrie şi de bătrânul Jack, un câine din rasa Buldog. Iarna se apropria cu paşi repezi, iar micuţa Laura muncea de zor pentru a pregăti casa de venirea îngheţului şi a lui Moş Crăciun … În curând, geamurile erau îngheţate şi cărările acoperite cu zăpadă, dar micuţei fete şi familiei ei le era cald în acea mică casă din Big Woods”.

8. Crăciunul unui copil în Ţara Galilor, de Dylan Thomas
O poveste publicată de Dylan Thomas în urmă cu peste 50 de ani şi care prezintă un adult care îşi aminteşti cu ochi de copil povestea unui Crăciun, a unei mări îngheţate şi a zăpezii căzute recent.

7. Da, Virginia, există un Moş Crăciun, de Francis Church
Este una dintre cele mai celebre replici din industria ziarelor. Povestea este una destul de interesantă. În 1897, Dr. Philip O’Hanlon a fost întrebat de către fiica sa, Virginia, în vârstă de 8 ani, dacă există Moş Crăciun sau totul este o păcăleală, după cum spun unii prieteni. Tatăl i-a spus să scrie o scrisoare către şi despre Moş Crăciun şi care va fi trimisă pentru publicare ziarului New York Sun, unul dintre cele mai galonate ziare ale epocii. O’Hanlon i-a mai spus copilei că dacă scrisoare va fi publicată, atunci înseamnă că există Moş Crăciun. “Livra” a ajuns la jurnalistul Francis Church, care în cadrul unui editorial a publicat scrisoarea acesteia şi i-a replicat “Da, Virginia, există un Moş Crăciun”. Editorialul respectiv este probabil cel mai republicat articol din presa de peste ocean.
6. Darul Magicilor, de O. Henry
O poveste emoţionantă, romantica, a doi tineri căsătoriţi, Della şi Jim Dillingham, care au o situaţie materială precară. Pentru că se apropria Crăciunul, Della decide să ii dăruiască lui Jim un lanţişor pentru ceasul de buzunar primit de la tatăl său. Pentru că acesta costa 20 de dolari, Della îşi vinde superbul păr celor care confecţionează peruci. De partea cealaltă, Jim decide să îşi vândă ceasul pentru a îi cumpăra iubitei sale soţii un set de piepteni şi clame din carapace de broască ţestoasă pentru ca Della să îşi aranjeze mai uşor părul care îi ajungea până la genunchi. În momentul în care îşi fac cadourile îşi dau seamă că ele sunt inutile, însă aceste lucruri reprezintă simbolul unei iubiri curate, iar pentru ei asta era tot ce conta.

5. Scrisori de la Moş Crăciun, de JRR Tolkien
Cartea prezintă o serie de ilustraţii şi scrisori scrie de Tolkien în perioada 1920-1942 pentru copiii săi şi semnate ca fiind de la Moş Crăciun (“Father Christmas” în original – n.m.). Nu lipsesc aventurile Moşului, urşii polari, renii şi ajutoarele sale.

4. Satul Crăciunului, de Miss Read
Dora Saint, numele real al Miss Read, este o fostă profesoară care s-a remarcat în literatura britanică prin romanele sale despre viaţa rurală din Anglia, majoritatea acţiunilor din operele ei petrecându-se în două sate imaginare: Fairacre şi Thrusch Green. În “Satul Crăciunului” acţiunea este plasată în localitatea rurală Fairacre. Povestea se învârte în jurul a două evenimente. Primul ar fi mutarea unei noi familii în Fairacre şi privirea tinerilor căsătoriţi ca nişte persoane dubioase de către bătrânele surori Waters. Al doilea eveniment se petrece în Caxley, un sat vecin cu Fairacre, unde domnişoara Berry se trezeşte în ajunul Crăciunului cu doi oaspeţi nepoftiţi: un şoarece şi un copil fugit de acasă, care se refugiază în casa ei. Însă, ambele poveşti sunt rezolvate în stilul adorabil al lui Miss Read.

3. Croitorul din Gloucester de Beatrix Potter
Publicat în 1903, romanul este unul pentru copii şi merită citit mai ales în perioada Crăciunului. Cartea spune povestea unui croitor căzut la pat care se află în imposibilitatea de a realiza comenzile primite cu ocazia Crăciunului. Bolnav şi la pat, şoarecii din atelierul de croitorie termin ei costumele în semn de apreciere pentru croitor, care îi apăra de motanul său.

2. Spărgatorul de nuci de E. T. A. Hoffmann
Este povestea care stă la baza spectacolului de balet “Spărgătorul de nuci”. Romanul spune povestea unei tinere care are o jucărie preferată “The Nutcracker (Spărgătorul de nuci)”. În perioada Crăciunului, jucărie prinde viaţă şi îşi doreşte să cucerească un nou regat din care să facă un regat al păpuşilor. Acesta se va război cu Regele Şoarece.

1. Fetiţa cu chibrituri de Hans Christian Andersen
Probabil cea mai frumoasă poveste de Crăciun, scrisă de unul dintre regii basmelor. Acţiunea se petrece în ajunul Anului Nou. O fetiţă care vindea chibrituri se teme să se ducă acasă pentru că nu a vândut suficiente chibrituri. Cum afară viscolea, iar zăpada acoperise oraşul, copila se încălzeşte cu ajutorul chibriturilor gândindu-se la cum alte fete au avut parte de un Craciun fericit. La un moment dat zăreşte o stea căzătoare şi îşi aminteşte de bunica sa, care îi spunea că atunci când o stea cade o persoană moare. A doua zi, fetiţă este găsită moartă. Murise de frig, dar cu un zâmbet în colţul gurii. Pentru că îngheţase cu gândul la iubita ei bunică, singura fiinţă care o iubea şi care se purta frumos cu ea.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Item Reviewed: Top 10 cele mai frumoase poveşti de Craciun şi cu Moş Crăciun Description: Rating: 5 Reviewed By: Amourdejour
Scroll to Top