728x90 AdSpace

Latest News

lampagiul

Test Footer 2

Sports

Un produs Blogger.

News

luni, 22 septembrie 2014

Top 10 cele mai măreţe şi cunoscute oraşe pierdute

Oraşe pierdute, unele dintre ele de o măreţie ieşită din comun, redescoperite de către arheologi. Unele dintre ele, prin modul în care erau construite sau prin facilităţile care le aveau, fascinează şi azi atât de mult încât au apărut cercetători care nu îşi pot explica misterul şi măreţia lor decât prin prezenţa extraterestră. Şi gândul că zeci de oraşe pierdute încă nu au fost găsite fascinează şi devine muza scriitorilor.

Dosaresecrete.net vă prezintă azi un top al celor mai cunoscute şi măreţe oraşe pierdute.
10. Akrotiri, oraşul scufundat în lavă
Un oraş înghiţit de lavă în urmă cu 3.600 de ani şi despre care s-au găsit puţine izvoare arheologice, cea mai bună dovadă că Akrotiri din insula Santorini a fost un oraş dezvoltat fiind descoperirea din anul 1967. Atunci arheologii au descoperit nişte fresci, case cu 3 etaje, dar şi un sistem de alimentare cu apă despre care cercetătorii susţin că asigura accesul atât la apă rece, cât şi apă caldă, încălzită de vulcanul Thera.
În acest oraş locuia populaţia minoică, care a primit numele de la regele Minos şi care a dispărut în urmă cu peste 3.600 de ani, când insula Santorini a fost acoperită de lava lui Thera, vulcanul care a avut o erupţie nemaivăzută şi despre care se crede că a provocat una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria omenirii.
Ar mai trebui adăugate şi două informaţii, care au rămas doar la stadiul de legendă, cu referire la Santorini, insula pe care se afla oraşul Akrotiri. În trecut, Santorini era cunoscută ca insula Strongyli. Despre ea se crede că este parte a Atlantidei, continentul scufundat. Un al doilea mit, adus în atenţia publicului de curând, face referire la Nibiru, misterioasa planetă cu orbita eliptică care la fiecare 3.600 de ani intră în sistemul nostru solar. Mai exact, Nibiru a provocat erupţia vulcanului. Însă, acest lucru este foarte probabil doar o poveste, pentru că, cel puţin oficial, existenţa unei asemenea planete nu este recunoscută de nici un mare organism astronomic.
9. Pavlopetri, Grecia
Pentru că tot am adus vorba de Atlantida, din acest top nu poate lipsi un oraş grec scufundat în apă, anume Pavlopetri, o aşezare care datează încă din Epoca Pietrei. Nu se ştie cu exactitate ce a provocat ajungerea sub ape, însă se pare că acest lucru a constituit o adevărată comoară pentru cercetători. Asta pentru că în apă Pavlopetri a fost conservat, iar arheologii au putut afla informaţii unici cu privire la viaţă din epoca de piatră.
8. Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi sau Timgad.
Situat în Algeria de azi, Timgadul a fost redescoperit în 1881, fiind acoperit de către nisipul deşertului Sahara. A fost fondat la ordinul împăratului roman Traian, iar după decăderea imperiul roman a devenit un important punct comercial până în secolul al VII-lea, când a fost abandonat. Arheologii susţin că locuitorii au abandonat oraşul după ce acesta a fost distrus de tâlhari.
Azi, Timgad este un important obiectiv turistic, fiind de aceeaşi dimensiune cu Panteonul din Roma şi conţinând Arcul lui Train, templul lui Jupiter sau băile romane.
7. “Palatul din stâncă”
Oraşul care se află în statul american Colorado a fost locuit de către amerindienii din tribul Anasazi, undeva între anii 1100-1300. Acesta a fost redescoperit în mod accidental de către 3 persoane care îşi căutau vitele pierdute, care au descoperit clădirile care formau oraşul după un perete de stâncă. Oamenii de ştiinţă spun că aşezarea a fost părăsită din cauza marilor secete care au lovit continentul american.
6. Petra, una dintre minunile arhitecturale ale Antichităţii
Aflat pe teritoriul Iordaniei, Petra este un oraş jumătate construit şi jumătate săpat în piatră care a fost abandonat de către locuitorii săi din cauza distrugerii sistemului de alimentare cu apă, extrem de vital în deşert.
În jurul oraşului s-a creat o controversă: o parte din arheologici spun că oraşul nu poate fi considerat pierdut pentru că el a fost părăsit şi s-a ştiut de el, iar altă parte susţine că din moment ce vreme de peste un mileniu occidentalii nu au ştiut de existenţa lui se poate spune că a fost pierdut.
5. Mohenjo-daro
Situat în Valea Indului din Pakistan, Mohenjo-daro a fost oraşul care a adăpostit una dintre cele mai mari civilizaţii ale lumii antice. Străzile, sistemele de drenaj şi alte izvoare arheologice arată că aici scrisul, comerţul, meşteşugurile, religia, ştiinţele şi agricultura au atins apogeul în urmă cu aproape 4000 de ani.
Deşi situat într-o zonă în care inundaţiile cauzate de fluviul Ind era ceva frecvent, locuitorii construiau un alt oraş mai falnic după fiecare inundaţie. Tocmai de asta arheologii nu înţeleg de ce Mohenjo-daro a fost părăsit în urmă cu 3.800 de ani. Oraşul a fost redescoperit în 1922.
4. Troia, oraşul pierdut ce părea să aibe soarta Atlantidei
Până în 1871, Troia apărea în câteva legende, dar devenise cunoscut ca cetate datorită lui Homer, autorul Iliadei. Însă, tocmai acest lucru a făcut pe mulţi să se întrebe dacă Troia a existat cu adevărat, la fel cum există şi azi întrebări privind existenţa Atlantidei.
Însă, în 1871, Heinrich Schliemann a ţinut să găsească Troia şi a finanţat săpăturile arheologice pe locul unei movile din Hisarlik, Turcia, loc în care în trecutul îndepărtat se afla oraşul Ilium, denumit aşa după Iliada lui Homer.
Descoperirile făcute au arătat că s-a găsit Troia. Toate amănuntele descrise în Iliada se pare că au fost adevărate, inclusiv şi legenda Calului Troian.
3. Tikal, oraşul pierdut al mayaşilor
Tikal se află în Guatemala şi a fost descoperit în 1848, fiind considerat cel mai mare sit arheologic din Lumea nouă. Căutările au scos la iveală că Tikal a fost capitala unui regat mayaş, fiind locuit în între anii 200 şi 900 d. Hr., fii abandonat din motive necunoscute de către mayaşi. Aici au fost descoperite piramide înalte de 70 de metri, palate regale şi arene de spectacol.
2. Pompei, oraşul pierdut în care se făcea campanie electorală
Eruperea vulcanului Vezuviu în anul ’79 a distrus oraşul italian Pompei, dar în schimb lava şi cenuşa s-a dovedit a fi un bun protector al sitului arheologic, pentru ca a conservat oraşul timp de 1.700 de ani.
Interesant este faptul că, potrivit arheologilor, pe unul dintre zidurile oraşului pierdut era conservat şi un slogan politic: “Votaţi pentru Lucius Popidius Sabinus”.
1. Machu Picchu, oraşul incaş
Se află în vârful munţilor Anzi din Peru şi după ce a fost descoperit în 1911 a devenit un important obiectiv turistic. Interesant este faptul că Machu Picchu a fost mai degrabă un oraş secret, ascuns de ochii căutătorilor de comori. Există probe care atestă că locaţia oraşului, locuit între 1450-1572, a fost ştiută de indigeni care au păstrat secretul.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Item Reviewed: Top 10 cele mai măreţe şi cunoscute oraşe pierdute Description: Rating: 5 Reviewed By: Amourdejour
Scroll to Top